Saltar a continguts

Oficina de turisme

Navegació

Menú principal

Història de Bellpuig

Imatge de complement
Ampliar imatge
Segle XI: Construcció de la primera torre de defensa (1.079) ja que era terra de frontera cristiana en temps de reconquesta.
Segle XII: Fundació de la Baronia de Bellpuig (1.139). Alçament del Castell com a edifici residencial i cases de pagesos al voltant, donant-li servei.
Segle XIII: La vila es consolida i viu un notable creixement demogràfic.
Segle XIV: Continua el creixement del poble. Es consolida el call jueu. A finals de segle, la Pesta Negra redueix gairebé a la meitat la població de Bellpuig. Aproximadament hi van quedar 140 persones (unes 36 cases).
Segle XV: Hi ha una recuperació demogràfica i es construeix una segona muralla al sud del poble. En aquest moment hi ha aproximadament 350 habitants (unes 85 cases).
Imatge de complement
Ampliar imatge
Segle XVI: Es construeix la tercera línia de muralles. Són anys d’eufòria constructiva degut a la nissaga dels Cardona, nous senyors de Bellpuig. Es construiran: el Convent de Jesús, l’Església Parroquial de Sant Nicolau, el Mausoleu de Ramon de Cardona, la Casa dels Consells, l’Església de Sant Josep i la Capella de Sant Roc. Però aquesta eufòria constructiva no va venir acompanyada d’un increment demogràfic i això va fer que incrementés l’endeutament. A més hi haurà un nou brot de la Pesta.
Segle XVII: Nova recuperació demogràfica fins a la Guerra dels Segadors (1640-1652). La crisis de la postguerra fa augmentar el bandolerisme. També hi ha una crisi agrària que afegeix dificultats a la vida quotidiana de la població de Bellpuig.
Segle XVIII: La Guerra de Successió (1702-1714) torna a deteriorar la vila, sobretot el Castell. A finals de segle es viu un nou augment de la població (1500 habitants).
Imatge de complement
Ampliar imatge
Segle XIX: Durant la Guerra del Francès (1808-1814) hi ha una gran inestabilitat política. El Convent i el Castell entren en decadència. El 1860 arriba el ferrocarril a Bellpuig i el 1863 es construeix el Canal d’Urgell. Durant aquest segle es demoliran les muralles per a permetre el creixement urbanístic de la població i la seva modernització.
Segle XX: Durant la Guerra Civil les tropes anarquistes causaran moltes destrosses en l’Església i el Mausoleu. El poble viurà els efectes dels bombardejos i la cruesa de la Guerra i la Postguerra. A finals de segle el poble viurà un gran augment urbanístic i demogràfic.